6 tips voor het kiezen van een nieuwe bestelauto

Een bestelauto is ideaal om veel dingen mee te vervoeren. Wil je graag een nieuwe bestelauto kopen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een nieuwe bestelauto.

1. Vraag jezelf af wat je zoekt in een bestelauto

Voordat je op zoek gaat naar een bestelauto, is het belangrijk dat je nadenkt wat jouw behoeften eigenlijk zijn. Wat wil je eigenlijk gaan vervoeren in jouw bestelwagen? De bestelauto moet dan wel voldoen aan een bepaalde grootte. Ook het gewicht en eventuele speciale vereisten zijn belangrijk om na te denken als je iets wil gaan vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan temperatuurcontrole of extra beveiliging in de bestelwagen.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over hoe vaak je de bestelwagen eigenlijk gaat gebruiken. En wat voor ritten leg je dan af? Zijn dat voornamelijk ritten in de stad, of ben je van plan om lange afstanden af te leggen? Dit is natuurlijk ook belangrijk om te weten als je een nieuwe bestelwagen wil aanschaffen.

2. Kies de juiste grootte en laadruimte

Als je weet wat je precies wil gaan vervoeren en waar je de wagen voornamelijk voor wil gaan gebruiken, is het belangrijk om na te denken welke auto hier goed bij past. Kijk dan naar de grootte van de bestelauto en de laadruimte.

Je wil natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om jouw producten mee te kunnen vervoeren. Wellicht wil je ook wel een stelling in de laadruimte bouwen of heb je nog extra ruimte nodig voor gereedschap dat je elke dag moet vervoeren. Het is dan ook slim om hier rekening mee te houden.

3. Brandstof of elektriciteit

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken waar de auto op rijdt. Zo kun je kiezen voor een bestelwagen die rijdt op benzine of op diesel, maar het is ook goed om te weten dat er voor bestelwagens die rijden op diesel vanaf 2025 een aantal regels worden opgesteld.

Vanaf dat moment worden er namelijk zero-emissiezones ingevoerd en dan mogen nieuwe bestel- en vrachtwagens niet meer deze zones binnenrijden die op diesel rijden. Het kan daarom slim zijn om te kiezen voor een bestelwagen die rijdt op elektriciteit, aangezien deze wel welkom zijn binnen een zero-emissiezone.

4. Bereken de totale kosten

Het aanschaffen van een auto kost nou eenmaal geld. Zo heb je te maken met de aanschafkosten van een bestelauto. Het is slim om met jezelf een budget af te spreken waaraan de bestelwagen mag voldoen. Maar naast het betalen van de aanschafkosten, komen er nog meer kosten kijken bij het kopen van een bestelauto. Zo heeft een bestelauto natuurlijk ook eens in de zoveel tijd onderhoud nodig.

Bovendien moet je ook rekening houden met het brandstofverbruik. Zo moet je natuurlijk tanken, of misschien moet je wel een laadpaal laten installeren bij jou thuis of op de zaak. In dat geval heb je ook te maken met kosten voor het opladen. Daarnaast moet je de auto natuurlijk ook verzekeren en moet je wegenbelasting betalen. Een goede verzekering voor je bestelauto is dan onmisbaar. Neem deze kosten dan ook zeker mee in je budget voor een bestelauto.

5. Let op veiligheid en technologie

Daarnaast kun je ook kijken naar de veiligheid en technologie van de auto. Zo wil je natuurlijk dat een bestelauto wel ABS, ESP, airbags en moderne rijhulpsystemen heeft. Denk bijvoorbeeld aan adaptive cruise control.

Zet voor jezelf op een rij welke technologie jij belangrijk vindt en graag wil terugzien in jouw toekomstige bestelauto. Hoe meer technische snufjes de bestelauto heeft, hoe duurder. Denk daarom goed na wat het je waard is.

6. Controleer wet- en regelgeving

Heb je een bestelauto op het oog? Check dan ook zeker de wet- en regelgeving. Je wil natuurlijk wel over het juiste rijbewijs beschikken als je in jouw nieuwe bestelauto wil rijden. Hierbij wordt vaak gekeken naar het type voertuig en het gewicht van het voertuig. Controleer of je het juiste rijbewijs hebt voordat je een bestelauto gaat aanschaffen.

Deel dit artikel