Ouders uit Altena willen een ‘tweede thuis’

Geplaatst op 5 oktober, 2010 om 8:01 | In de categorie:

Altena – Sinds mei 2010 kent het land van Heusden en Altena een nieuwe stichting, Tweede thuis in Altena, ondermeer opgericht door Reinier en Sylvia van der Giessen uit Sleeuwijk. De stichting beoogt te komen tot de bouw van een woonvoorziening voor mensen met een handicap. Het bestuur bestaat uit ouders van kinderen met een handicap of beperking.

Op 17 mei heeft deze groep ouders een stichting opgericht en officieel laten registreren bij de Kamer van Koophandel. In een visiedocument verwoordt de stichting wat nu precies de bedoeling si. “Veel mensen met een meervoudige beperking hebben een sterke behoefte aan veiligheid, heldere structuren en zo weinig mogelijk veranderingen. Een stabiele gezinsituatie is voor hen ideaal, maar niet elk gezin is in staat het onderdak en de nodige zorg te blijven verlenen, al is het alleen maar omdat de ouders op den duur een leeftijd bereiken waarbij actieve zorg voor iemand met een beperking niet meer mogelijk is. Daarom is gezocht naar een woonvorm die de gezinsituatie zo dicht mogelijk benadert.”

Van der Giessen, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting, licht toe dat er inmiddels een potentiële groep bewoners is “maar deze groep zou groter mogen worden omdat er ouders kunnen zijn die later toch bedanken voor een plaats – voor hun kind – in het huis.” Achter de schermen is de stichting al druk doende om haar plannen te verwezenlijken, hoewel alles nog in een beginstadium is. “We zijn net gestart met de activiteiten om onze ‘benodigdheden’ te verwezenlijken.  We hebben mogelijk zicht op (bouw)grond en een bestaand pand, hoewelzeer prematuur in de onderhandelingen met de diverse betrokkenen. We kunnen daarover nog geen concrete mededelingen doen. Het is nu een puzzel die bijeen zou moeten vallen van, geld, grond, verzorgers en dergelijke. Maar dat gaat niet vanzelf.”

Meer informatie over de stichting: www.tweedethuisinaltena.nl. Daar is ook het visiedocument te lezen.