Altena College plaatst zonnepanelen

Geplaatst op 2 oktober, 2018 om 9:17 | In de categorie:

Het Altena College zette een grote stap in duurzaamheid door 963 zonnepanelen te plaatsen op het dak. Een subsidie maakte een en ander mogelijk. Wethouder Machiel de Gelder van onderwijs en milieu stelde de installatie onlangs formeel in werking. 

Rector Gijsbert van der Beek vertelt dat de school al langer de wens had zonnepanelen te plaatsen, maar dat het financieel tot nu toe geen haalbare kaart was. “Omdat een school als het Altena College grootverbruiker is, heeft het een laag tarief voor stroom. Zonder subsidie is de terugverdientijd van zonnepanelen dan ongeveer 22 jaar. Dankzij zogenaamde SDE+ subsidie,werd de terugverdientijd ongeveer 10 jaar.”

Op dit moment voorzien de zonnepanelen in 65% à 70% van de behoefte aan stroom van de school. De school gaat echter verder en is bezig de Tl-verlichting te vervangen door led. Eind 2018 moet dat klaar zijn. Dan zal de school rond de 90% van de eigen stroombehoefte zelf opwekken met de zonnepanelen.

Van der Beek geeft aan dat de school zo grote stappen zet op het pad van de noodzakelijke duurzaamheid. In de lessen komt dat ook terug. ‘Ik hoop, net zoals wethouder de Gelder bij de in gebruik name memoreerde, dat leerlingen het verhaal ook mee naar huis nemen, zodat ook steeds meer inwoners van deze streek stappen zetten op het pad van de duurzaamheid.’

Foto: Dolinda Roodnat