Lezing: De grens van het Romeinse Rijk, de Limes in Nederland

Geplaatst op 2 december, 2018 om 2:34 | In de categorie:

Op dinsdag 11 december verzorgt Kees van Maastrigt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp ‘De Limes in Nederland, de grens van het Romeinse Rijk.’

In ons land liep de Limes van Katwijk tot Nijmegen. Langs deze grens werden forten gebouwd. In plaatsen als Katwijk, Valkenburg, Leiden, Alphen aan den Rijn en Woerden zijn fundamenten opgegraven van de Romeinse forten.

In de lezing is er aandacht voor onder andere de rol van de Bataven en Kaninefaten, de vele opgravingen en vondsten, de uitgebreide Romeinse handelsvloot en de noordelijkste stad van het Romeinse Imperium Forum Hadriani (Voorburg) waarbij het Kanaal van Corbulo belangrijk is.

Tot Utrecht is de route van de Limesweg goed bekend, vanaf Utrecht tot de Duitse grens wordt het door veel overstromingen in de tijd moeilijker. Toch zijn er genoeg vondsten en aanwijzingen om de Limesweg globaal te traceren.

Ten slotte is er aandacht voor Nijmegen de enige castra in ons land. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro. De lezing is in ’t Rondeel, ’t Rond 2 in Woudrichem. De aanvang is 20.00 uur.