3 manieren om je geld te beleggen op de beurs

Geplaatst op 12 januari, 2022 om 9:06 | In de categorie:

Wil je anno 2022 je geld laten groeien, dan heb je er weinig aan om het gewoon op een spaarrekening te laten staan. De rente is bijna nul en inflatie zorgt ervoor dat je geld juist minder waard wordt. Daarom moet je op zoek naar slimme investeringen om je geld te laten groeien. Dat kan bijvoorbeeld door je geld te beleggen op de beurs. Heb jij interesse om je vermogen te laten groeien door gebruik te maken van aandelenhandel? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. We bespreken drie manieren om je geld te beleggen op de beurs.

Beleggingsrekening

Je kunt zelf de controle neem en je actief bezig gaan houden met het kopen en verkopen van aandelen. In dat geval heb je een zogenaamde beleggingsrekening nodig, ook wel trading account genoemd. Dit is een rekening die enkel bedoeld is voor het handelen in aandelen. Je kunt alleen geld storten en opnemen vanaf of naar een tegenrekening die op jouw naam staat. Zelf actief beleggen vergt kennis en ervaring, maar je moet natuurlijk ergens beginnen met het opbouwen van die ervaring. Daarom is het aan te raden om met een klein bedrag te beginnen om het onder de knie te krijgen.

Exchange traded-funds

Wil je niet zelf je aandelenportefeuille hoeven samen te stellen? Dan kun je investeren in exchange traded-funds (ETF). Dit noemt men indexbeleggen. ETF’s worden aangeboden als product door gespecialiseerde beleggingsbedrijven. In feite is een ETF een mandje aandelen van verschillende bedrijven met als doel om hetzelfde beleggingsresultaat te behalen als een bepaalde beursindex. ETF’s kunnen een brede spreiding van risico’s hebben, maar ze kunnen ook thematisch zijn en samengesteld zijn op basis van sector of regio. In dat geval loop je het risico dat je te maken krijgt met een negatieve trend binnen een sector of regio. Een ETF kan afwijken van de index die hij volgt, met als gevolg dat je rendement anders kan uitvallen dan wanneer je direct belegd zou hebben in de aandelen in kwestie.

Beursgenoteerde opties

Je kunt ook beleggen in opties van een beursgenoteerd bedrijf. Opties geven het recht om een bepaald effect (aandeel of obligatie) binnen een afgebakende periode tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Voor dit recht betaal je een premie, wat het beleggen in opties wat ingewikkelder en ook risicovoller maakt. Maar het kan ook veel meer winst opleveren dan het simpelweg beleggen in aandelen als je op het juiste moment verkoopt.

In alle gevallen geldt dat je een risico aangaat. Je kunt een mooi rendement behalen, maar je kunt ook een deel van je inzet kwijtraken. Daarom is het belangrijk om enkel te beleggen met geld dat je kunt missen en voor een goede spreiding van risico’s te zorgen.